post 58 - Mekah dan Kaabah

Assalamualaikum :)

Hai , post Cik Kembang harini bukan lah untuk membebel dan melenguhkan tangan Cik Kembang untuk menaip tentang hal hal diri Cik Kembang yang tak berapa nak best tu kann . Tapi harini Cik Kembang nak kongsi sikit fakta fakta tentang tempat yang semua umat Islam nak pergi :) Tekan sini ye :)

Seperti yang kita semua tahu , Mekah dan kaabah merupakan tempat yang sangat sinonim bagi semua muslimin dan muslimat .


Mekah merupakan tempat suci umat Islam
Kaabah merupakan tempat tujunya muslimin dan muslimat menghadap dan bersujud ketika solat. 

Inilah perkara yang ingin Cik Kembang kongsikan bersamakorang korang dan korang mengenai keajaiban Allah SWT terhadap tanah suci ini . Jom kita sama-sama ambil iktibar daripada kelebihan yang kita miliki daripada anugerah Allah SWT ini :) Tonyoh sini sikit yehh :D 1. Mekah adalah kawasan yang mempunyai graviti paling stabil. 
 2. Tekanan gravitinya tinggi , dan di situlah berpusatnya bunyi-bunyian yang membina yang tidak boleh didengar oleh telinga. 
 3. Tekanan graviti yang tinggi memberi kesan langsung kepada sistem imun badan untuk bertindak sebagai pertahanan daripada segala serangan penyakit. 
 4. Graviti tinggi = elektron ion negatif yang berkumpul di situ tinggi = doa akan termakbul kerana di situ adalah tempat gema atau ruang dan masa serentak. 
 5. Apa yang diniatkan di hati adalah gema yang tidak boleh didengar tetapi boleh dikesan frekuensinya. Pengaruh elektron menyebabkan kekuatan dalaman kembali tinggi, penuh bersemangat untuk melakukan ibadat, tidak ada sifat putus asa, mahu terus hidup, penyerahan diri sepenuhnya kepada Allah. 
 6. Gelombang radio tidak boleh mengesan kedudukan Kaabah. 
 7. Frekuensi radio tidak mungkin dapat membaca apa-apa yang ada di dalam Kaabah kerana tekanan graviti yang tinggi. 
 8. Teknologi satelit pun tidak boleh meneropong apa yang ada di dalam Kaabah. 
 9. Tempat yang paling tinggi tekanan gravitinya, mempunyai kandungan garam dan aliran anak sungai di bawah tanah yang banyak. Sebab itu lah jika bersembahyang di Masjidilharam walaupun di tempat yang terbuka tanpa bumbung masih terasa sejuk. 
 10. Kaabah bukan sekadar bangunan hitam empat persegi tetapi satu tempat yang ajaib kerana di situ pemusatan tenaga, graviti, zon magnetisme sifar dan tempat yang paling dirahmati. 
 11. Tidur dengan posisi menghadap Kaabah secara automatik otak tengah akan terangsang sangat aktif hingga tulang belakang dan menghasilkan sel darah. 
 12. Pergerakan mengelilingi Kaabah arah lawan jam memberikan tenaga hayat secara semula jadi daripada alam semesta. semua yang ada di alam ini bergerak mengikut lawan jam, Allah telah tentukan hukumnya begitu. 
 13. Peredaran darah atau apa saja di dalam tubuh manusia mengikut lawan jam. Justeru dengan mengelilingi Kaabah mengikut lawan jam, bermakna peredaran darah di dalam badan meningkat dan sudah tentunya akan menambahkan tenaga. Sebab itulah orang yang berada di Mekah sentiasa bertenaga, sihat dan panjang umur. 
 14. Manakala bilangan tujuh itu adalah simbolik kepada tidak terhingga banyaknya. Angka tujuh itu membawa maksud tidak terhad atau terlalu banyak. Dengan melakukan tujuh kali pusingan sebenarnya kita mendapat ibadat yang tidak terhad jumlahnya. 
 15. Larangan memakai topi, songkok atau menutup kepala kerana rambut dan bulu roma (lelaki) adalah ibarat antena untuk menerima gelombang yang baik yang dipancarkan terus dari Kaabah. Sebab itulah selepas melakukan haji kita seperti dilahirkan semula sebagai manusia baru kerana segala yang buruk telah ditarik keluar dan digantikan dengan nur atau cahaya yang baru. 
 16. Selepas selesai semua itu baru lah bercukur atau tahalul. Tujuannya untuk melepaskan diri daripada pantang larang dalam ihram. Namun rahsia di sebaliknya adalah untuk membersihkan antena atau reseptor kita dari segala kekotoran supaya hanya gelombang yang baik saja akan diterima oleh tubuh. 
Okay , semoga dapat direnungkan bersama :') Tekan sini sikit ye :)

6 0 Si pengomen yang comel :):

Aina said...

menarik, nak mintak izin, akak nak kongsi entry nie kat blog kak tapi akak akan ltak sumber link adik ... ^_*

Arikal Razali said...

Haa , boleh kakak . silakan :)

Niena Sofea said...

Niena dah buat tutorial untuk kamu ..

Boleh singgah & ziarah blog Niena ok .. =)

Arikal Razali said...

Hee , thanks Niena sebab buat tutorial utk kitee :D Appreciate it :D

Nurul Ainaa said...

sangat menarik! nasib baik rajin baca sampai bawah hehehe...

Arikal Razali said...

Cehh , kalau malas separuh jelah baca ye ? Haha . apelah aina sposen nii :P