Post 47 - Fakta Vs Auta

Assalamualaikum :)

Hai uolls ! Ecehh , ayat macam budak gedik je . Huh ! Haa . Harini Cik Kembang rasa macam bosan je . Actually bukan harini tetap memang hari hari Cik Kembang rasa bosan sebab duduk rumah takda apa nak buat . Cik Kembang nak kerja sebab nak mengisi masa lapang cuti sem ni kan . Kalau tak kerja maunya nanti masuk sem balik confirm orang tak kenal Cik Kembang dah sebab badan semakin kembang . Hoho . Tapi ayahanda Cik Kembang tak bagi , nak suruh belajar masak katanya . Huhu . Ayahh , anak ayah memang pandai masak okay . Masak apa ? Masak air , masak nasik , masak meggi . Hehe . Aku pro weh masak meggi kalau nak tau , aku boleh ubah meggi tu jadi meggi beraneka rasa . Acewahh , Chef Wan pun kalah dengan meggi Cik Kembang ni haa .

Haa , dah dah lah tu merepek ye Cik Kembang oi . Berdasarkan tajuk kat atas tu Cik Kembang cakap FAKTA VS AUTA . So ini lah yang Cik Kembang nak kongsikan fakta fakta dan auta auta yang Cik Kembang pun tak dapat nak pastikan kesahihannya . Selamat membaca :)

- Gajah satu satunya haiwan ciptaan Allah yang tidak boleh melompat



- Leonardo Da Vinci mngambil masa selama 10 tahun untuk melukis Monalisa . Menurut laporan x-ray , ade 3 versi lukisan di bwh lukisan ini .



- Mengunyah gegula getah masa potong bawang dapat mengelakkan kita dari menangis , try lah bila korang tengoh tolong ibu korang kat dapur tu .



- Masa bersin mata akan otomatik tertutup . Cuba bukak , confirm mata terkeluar



- Bilangan telefon di bandaraya Tokyo , Jepun adalah lebih banyak berbanding di SELURUH Afrika .



- Ikan haruan dapat mengesan 27 ,000 bau sekaligus menjadi haiwan yg paling sensitif dengan deria bau .



- Ayam boleh menghasilkan telur lebih besar jika hari sentiasa siang .



- Kumbang badak mampu memindahkan sesuatu yg beratnya 850 kali berat badannya .



- Obor obor yang selama ni nampak macam berenang sebenarnya tidak boleh berenang , mereka hanya boleh begerak dengan bantuan arus lautan .



- Ikan emas ialah satu satunya haiwan ciptaan Allah yang boleh melihat cahaya inframerah dan ultraungu .



- Ayam jantan tidak boleh berkokok jika tidak memanjangkn lehernya .



- Siput boleh tidur selama 3 tahun . Pergh , boleh ketinggalan zaman kalau macam ni



- Secara fizikal , BABI tidak boleh mndongak ke langit..

#maaf , hanya boleh letak gambar kartun . Geli nak letak babi sebenar . Huhu


- Semut berkomunikasi dengan menggosokkn sesungutnya .



- Mulut kita menghasilkan 1 liter air liur setiap hari .



- Semua planet di angkasa mengelilingi matahari mengikut arah jam kecuali planet VENUS ...



- Tanduk atau sumbu badak bukanlah barasal dari tulang tetapi ianya terhasil daripada bulu - bulunya yg berkumpul dan mengeras .



- Pada tahun 1848, Air Terjun Niagara berhenti mengalir apabila bongkah ais menghalang Sungai Niagara daripada mengalir ke arah air terjun ini .



- Dianggarkn 80% haiwan di muka bumi ini adalah serangga .



- Sebutir kismis yang djatuhkn kedalam gelas yg berisi champagne segar akan bergerak naik turun dlm gelas .



- Zirafah dan tikus boleh hidup lame tanpa air daripada unta




- Manusia bernafas kirakira 23, 000 kali dlm tempoh 24 jam .



- STEGOSAURUS , dinosaur yang mempunyai otak yang paling kecil berbanding dinosaur lain . otaknya hanya brsaiz sebiji kacang walnut dengan berat 70 gram



‎- 95% negara MESIR adalah padang pasir .



- Di ssetengah tempat di MESIR, menegakkan ibu jari kanan seperti yang di bawah adalah tidak sopan .



- Sebanyak 2.3 juta batu diperlukn untuk mambina piramid ini . berat purata batu tersebut lebih kurang 2500 kilogram .



- Manusia yang menulis dengan tangan kanan hidup 9 thun lebih lama daripada si kidal #hidup dan mati ditangan Allah .



- Setiap langkah ke hadapan, anda terpaksa menggerakkan 54 otot dalam tubuh badan..



- Dalam secawan kopi terdapat lebih 1000 bahan kimia .



- TIRAM boleh mgubah jantina beberapa kali sepanjang hayatnya .



- Saat kita tiada makanan untuk dimakan . Kasut adalah makanan terbaik utk dmkn kerana mgandungi cukup gizi utk hidup buat sementara wktu..



- Setiap tahun bulan jauh 3.82cm dri bumi



- Kucing hanya boleh mlihat 2 warna shje iaitu hitam dan putih.. #pengaruh cerita P.Ramlee ni haa



- Setiap hari darah kite akn bredar sjauh 180, 000 km dlm tubuh badan



- Kebanyakkan debu dlm rumah tdiri drpd sel sel kulit kite yg mati.



- Di NEW JERSEY, kubis tidak boleh djual pada hari minggu...



- Yoyo sjenis prmainan bgi seluruh dunia tapi di Philippines , yoyo dianggap senjata brbahaya.



- Badak air mampu lari lebih laju dari manusia . #sapa sapa yang suka ejek kawan korang macam badak tu , percayalah dorang boleh lari lagi laju dari korang



- Manusia normal xboleh menyentuh dan memegang telinganye dgn siku..

#maaf , kat google takda gambar ni . huhu

-jika kamu semua mnjerit selame 8 tahun 7 bulan 6 hari, kamu semua mmpunyai tenaga yg cukup untuk mmanaskan scawan kopi...

#maaf , kat google takda gambar ni . huhu

- Di Albania, mgeleng kepala itu ' ya' .....mngangguk itu' tidak '. Bayangkan kalau kita melancong kat sana .

#maaf , kat google takda gambar ni . huhu


Haa , dah habis dah . Actually ada banyak lagi fakta , tapi tak mampu dah nak tulis banyak banyak . Penat . Huhu . 

#Semua fakta ni diperoleh daripada FARID HAIKAL si saintis yang hanya menaip je kerja beliau :)

Assalamualaikum .

8 0 Si pengomen yang comel :):

ummi_norseha said...

slm,awak di tag

Arikal Razali said...

Wasalam :) Terima kasih daun keladi :)

syaidatie nurdilla said...

Gud Info dear..@~@

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

hehe, banyaknya fakta! comel, boleh share as tomorrow status on fb!:)

wan_cikgumuzik said...

awesome....!! nice info... :D

Farhana Jafri said...

woaaa!! bnyak bnde yg xtau.. terasa xcerdik seketika ;P

Nurul Ainaa said...

Nak try jugak yang makan kasut tuh, bersin bukak mata dengan kunyah chewing gum. Hekhek :P

Arikal Razali said...

@syaisatie . hehe . yeah . info untuk dikongsi :)

@fifiey . Wahh . haha . silakan share . dialu alukan :)

@wan , yeah . nice kan . hehe

@farhana . Haha . bukan tak cerdik , cuma ketinggalam sikit je . huhu

@nurul , haha . yg bersin tu kite dh try , okay , urat mata rasa sakit =.=