post 46 - Insan bernama Wanita

Assalamualaikum :)


Haa , post untuk harini bukan mengisahkan kehidupan harian Cik Kembang tetapi berkisarkan tentang kehidupan semua insan yang bergelar wanita di atas muka bumi milik mutlak Allah SWT . Tujuan Cik Kembang post ni hanya untuk berkongsi tentang kelebihan seorang insan yang lemah diatas muka bumi ini .

Cik Kembang pun dapat semua ni hasil daripada pengcopyan dari belog , http://www.informasi.my/
Selamat membaca dan kalau boleh , sama sama lah kita kongsi kan semua ni :)

1. Doa seorang wanita lebih makbul daripada seorang lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, “Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia”.
2. Apabila seorang wanita mengandungkan janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan 
3. Apabila seorang wanita mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah 
4. Apabila seorang wanita melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya. 
5. Apabila telah lahir anak itu lalu disusuinya, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan. 
6. Apabila semalaman si ibu itu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah. 
7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah dan orang yang takutkan Allah, akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya. 
8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka, barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail. 
9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah akan memasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu daripada suaminya yang mana perbezaannya selama 10,000 tahun. 
10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki. 
11. Wanita yang solehah itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh. 
12. Aisyah berkata, “Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?" Jawab Rasulullah, “Suaminya." Aisyah bertanya lagi, “Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasulullah, “Ibunya”
13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu. 
14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung diudara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang
dan puasanya. 
15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab. 
16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu dimana ibu itu ialah seorang wanita. 
17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s.a.w ) di dalam syurga. 
18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga. 
19. Daripada Aisyah r.a. "Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu ! daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka. " Jadi, janganlah sesekali kita merasa lemah. Wanitalah sebenarnya yang membuat seseorang lelaki itu kuat. Itulah salah satu sebab mengapa Nabi meletakkan wanita setaraf pada lelaki dan tidak lebih rendah.

Haa , ni lagi satu yang Cik Kembang nak kongsi , untuk pengetahuan para pembaca , SETIAP HARI KUBUR TELAH MENYERU MANUSIA SEBANYAK LIMA KALI :-

1. Aku rumah yang terpencil, Maka kamu akan senang dengan selalu membaca Al-Quran. 
2. Aku rumah yang gelap, Maka teranglah aku dengan selalu solat malam. 
3. Aku rumah penuh dengan tanah dan debu, Maka bawalah amal soleh yang menjadi hamparan. 
4. Aku rumah ular berbisa, Maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawar. 
5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nakir, Maka banyaklah bacaan “Laa ilaha illallah, Muhammadur Rasulullah”,supaya kamu dapat jawapan kepadanya.

Itu je lah untuk hari ini yang Cik Kembang boleh kongsi bersama untuk dijadikan pedoman :)

Dunia itu racun, zuhud itu ubatnya.
Harta itu racun, zakat itu ubatnya.
Perkataan yang sia-sia itu racun, zikir itu ubatnya.
Seluruh umur itu racun, taat itu ubatnya.
Seluruh tahun itu racun, Ramadhan itu ubatnya.

Assalamualaikum :)

0 0 Si pengomen yang comel :):