Tutorial 4 - Buat Tabs ( Home and bla bla bla )

Assalamualaikum :)

hai hai , harini Cik Kembang nak buat tutorial yang keempat yang telah direquestkan kawan baik Cik Kembang kat kolej yang baru berjinak jinak dalam duni blog ni , Cik Diyana Farhana :) Haaa , makcik ni requestkan Cik Kembang untuk buat tutorial tentang macam mana cara nak buat Tab yang simple . Apa tu tab ? Haa , benda bawah ni lah tab :)


Okay , so ini adalah step nak buat benda alah ni . Senang je :) Haa , tutorial ni menggunakan New Blogger Interface . 

1 . Dekat dashboard , cari Pages dan klik .


2 . New page > Blank page



3 . Dia akan keluar macam kita nak buat new post . Then dekat bahagian Post Title tulis tajuk tab lah , contoh macam yang Cik kembang buat , Tutorial , Resepi dan bla bla bla bla .



4 . Then dekat bahagian dalam post tu , korang tulis lah apa korang nak tulis . Contoh macam ni . Korang tulis macam biasa nak letak gambar ke apa ke . Suka hati terpulang dan ikut kata hati :)



5 . Haa . If korang nak letak link , contohnya macam Tutorial or resepi , korang just . View post korang pasal sesuatu tu dulu dan copy URL dia macam ni .



then pergi balik kat post tab korang tu dan buat macam ni pulak


6 . Lepas dah siap semua tu publish macam biasa , dan sabar duluu . Tak siap lagi ni haa . Ada lagi sikit . Jangan lupa show pages as TOP TABS


7 . Dah siap dan Save Arrangement :)
8 . Tak berkenan dengan semua warna tu ? Pergi Dashboard > Template > Customize > Advanced > Tab Text . Dan edit lah ikut suka korang :)

Done , Assalamualaikum :)

3 0 Si pengomen yang comel :):

Fahda Azzahra said...

Kalau nak letak perkataan home cam ne ekk ?

Arikal Razali said...

@Fahda Azzahra, perkataan home tu die memang tak boleh tukar :) die permanent :)

Yong Atira said...

Uuh .. cam tuh . ok tq ari !

btw kalo sudi follow lah blog aq yang tak seberape nieh . hehe http://yongatira.blogspot.com/ . TQ